
Bordon
Družina Bordon je leta 1985 kot prva v slovenski Istri začela s stekleničenjem vin pod svojo blagovno znamko. Dolgo je bil njihov paradni konj refošk, zdaj je paleta vin pestrejša. Pred nekaj leti je kmetijo od svojega očeta Borisa prevzel Jan Bordon.
- Jan Bordon, lastnik in enolog
- Dekani, Slovenska Istra
- Velikost: 15 ha
- Nadmorska višina vinogradov: 60-150 metrov
Gordia
Andrej Cep ima vinograde na najbolj osončenem pobočju Slovenije nad Ankaranom. Trdno se je zapisal sonaravni pridelavi. Med njegovimi vini so tudi penine pridelane po starodavni metodi in vina, pridelana v gruzijskih amforah.
- Andrej Cep, lastnik in enolog
- Kolomban, Slovenska Istra
- Velikost: 5 ha
- Nadmorska višina vinogradov: 90-130 metrov


Rojac
Uroš Rojac ima vinograde na vzpetinah nad Izolo in nad dolino Drnice, ki je obrnjena na jug. Je med prvimi v Sloveniji, ki je za svoje vinograde in vino pridobil ekološki certifikat. Njegovi poglavitni sorti sta istrska malvazija in refošk.
- Uroš Rojac, lastnik in enolog
- Gažon, Slovenska Istra
- Velikost: 17 ha
- Nadmorska višina vinogradov: 150-240 metrov
SteraS
Tilen Praprotnik ima v svojih vinogradih, ki se spuščajo od Šareda v dolino Drnice, številne posebnosti. Med drugim obuja stare sorte vinske trte iz Istre in iz njih prideluje vina, ki v sebi nosijo veliko zgodovine.
- Tilen Praprotnik, lastnik in enolog
- Šared, Slovenska Istra
- Velikost: 20 ha
- Nadmorska višina vinogradov: 80-250 metrov


Zaro
Družina Zaro ima skoraj vse vinograde v celotnem izolskem amfiteatru s pogledom na mesto in zaliv. Pridelujejo različne sorte, največ je malvazije in refoška. Matej Zaro je mladi prevzemnik. Stavi na elegantna vina iz grozdja, ki je zorelo s pogledom na morje.
- Matej Zaro, lastnik in enolog
- Izola, Slovenska Istra
- Velikost 20 ha
- Nadmorska višina vinogradov: 50-250 metrov
Cigoj
Kmetija Cigoj je velika, samo del njihove dejavnosti pa je vinogradništvo, s katerim se ukvarjajo od vselej. Pridelajo več belih vin. Med redkimi so, ki polnijo sortno klarnico. Kmetija se odlikuje tudi po suhih mesninah iz mesa prašičev lastne reje.
- družina Cigoj, Jordan Cigoj, enolog
- Črniče, Vipavska dolina
- Velikost: 6 ha
- Nadmorska višina vinogradov: 80-150 metrov


Erzetič
Družina Erzetič je doma iz Višnjevika, rojstnega kraja rebule. Pridelujejo široko paleto vin, od svežih do zorjenih, tudi v gruzijskih amforah. Mladi gospodar Andrej Erzetič se je odločil, da bo ohranil in ovrednotil staro briško sorto črna rebula (pokalca).
- Andrej Erzetič, lastnik in enolog
- Velikost: 15 ha
- Nadmorska višina vinogradov: 219 metrov
- Ekološki certifikat
Svetlik
Ugledni poslovnež Edvard Svetlik se je s soprogo Ivi odločil, da bosta imela visoko na pobočjih Čavna nad Vipavsko dolino vinograd rebule, njune najljubše sorte. Grozdje pridelujeta sonaravno, vino pa s podaljšano maceracijo (oranžno vino).
- Edvard Svetlik, lastnik; Matjaž Lemut, enolog
- Kamnje, Vipavska dolina
- Velikost: 2 ha
- Nadmorska višina vinogradov: 310-370 metrov


Ščurek
Stojan Ščurek in njegovih pet sinov skrbijo za znano vinogradniško kmetijo v Brdih. Vinograde imajo tako v Sloveniji kot v Italiji. Pridelujejo široko paleto vin, v ospredju je rebula. Njihova vina odlikuje sortna prepoznavnost in karakternost.
- družina Ščurek, Tomaž Ščurek, enolog
- Plešivo, Goriška brda
- Velikost: 20 ha
- Nadmorska višina vinogradov: 50-210 metrov
Štemberger
Štembergerjevi so skrbniki Turkove domačije v Šepuljah, kjer raste najstarejša trta na Krasu. Sebastjan Štemberger kmetuje sonaravno, vinom da čas, da dozorijo. Med belimi sortami, ki jih ima več, sta v ospredju vitovska in malvazija.
- Sebastjan Štemberger, lastnik in enolog
- Šepulje, Kras
- Velikost: 10 ha
- Nadmorska višina vinogradov: 280-360 metrov
- Ekološki certifikat
